ALERT CONSULTANCY
Begeleidt en adviseert voor een veilige werk- en leefomgeving

Brandveiligheid in de horeca nodig? Schakel ons in

Een van de ergste dingen die een horecaondernemer kan overkomen is dat zijn zaak afbrandt. Het is daarom ook van cruciaal belang dat u de brandbeveiliging van uw horecagelegenheid goed op orde heeft en dat verder alles goed is geregeld. Maar als echte ondernemer hebt u ook geen zin om onnodig veel geld uit te geven aan dingen die eigenlijk helemaal niet veel uitmaken. Daarom zijn er vanuit de wet een aantal regels en verplichtingen opgesteld. Deze zijn voor de horeca opgenomen in het bouwbesluit, wij vertellen kort wat u moet weten.

In het bouwbesluit staat dat u als ondernemer een aantal onderdelen moet hebben geregeld omtrent brandveiligheid. Een van die onderdelen is een gebruiksbesluit. Deze is alleen nodig voor hotels, pensions, scholen, kinderopvang en zorginstellingen. De andere onderdelen behandelen we hieronder.

Neem contact op

Brandpreventie – Brandwerende scheiding

Voor brandpreventie in de horeca zijn er veel verschillende regels die afhankelijk zijn van diverse factoren. Echter hoeft u zich hier in principe niet veel zorgen om te maken, omdat deze maatregelen verplicht zijn voor de bouwer van de locatie. U zult hiervoor geen extra kosten hoeven maken.

Als u een bestaande locatie gaat overnemen kan dit erop neer komen dat er brandwerende deuren geplaatst moeten worden. Voor zulke beslissingen raden wij aan een professionele partij in te huren zodat u precies weet wat u moet vervangen.

Brandherkenning – Brandmeldinstallaties

Met brandmeldingsinstallaties worden rookmelders en gasmelders bedoeld. U bent wettelijk verplicht om voldoende rookmelders aan te brengen.

De vraag die u nu heeft is waarschijnlijk: hoeveel rookmelders is voldoende? Dit is afhankelijk van de situatie. Echter kan u er vanuit gaan dat als er in elke ruimte een rookmelder met NEN 2575 code is geplaatst dat er dan voldoende aanwezig zijn. In sommige situaties kunnen dit er dan ook teveel zijn. Daarom raden wij aan om een advies op maat te laten maken.

Neem contact op

Brandbestrijding – Blusmiddelen

Blusmiddelen zijn brandblussers en sprinklers maar denk bijvoorbeeld ook aan branddekens. Wat er allemaal verplicht is wordt bepaald door de situatie en de indeling van de horecazaak. Daarnaast is ook bepalend met welke stoffen er wordt gewerkt. De brandveiligheidsregels voor een restaurant met een frituur zijn anders dan die voor een restaurant zonder frituur. Voor een duidelijk advies welke blusmiddelen er aanwezig moeten zijn, heeft u een advies op maat nodig.

Wat kunt u zelf doen om uw horecazaak brandveilig te maken?

Wij begrijpen dat u graag nu gelijk al wat wilt doen om uw café of restaurant brandveiliger te maken en daarom hebben we een aantal tips voor u opgesteld. 

  • Gebruik een alleen een frituurpan met een thermometer om oververhitting te voorkomen. 
  • Zorg dat er tenminste 1 blusdeken in de keuken aanwezig is 
  • Maak minimaal 1 keer per week de filters van de afzuiging schoon
  • Controleer eens per maand of de afzuiging buizen niet verstopt zijn
  • Zorg dat er elke avond een sluitronde wordt gelopen en controleer dan ook de keukenapparatuur
  • Zorg dat de vluchtroutes altijd vrij zijn van spullen of voorraad. 

Wilt u weten wat u precies moet doen om de brandbeveiliging van uw horeca zaak te verbeteren of hoe het er nu voor staat? Vul dan het contactformulier in.

Neem contact op

Welke beveiliging heb ik nodig?

Wij inventariseren gratis wat bij u past.

Alert Consultancy:
komt bij u op locatie.
beoordeelt uw pand.
geeft vrijblijvend advies.

    Een passende prijs en een passend beveiliginsplan maken we graag na ons bezoek.